Happiness is a habit..

2017-10-03

Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια άτομα φαίνεται να έχουν γεννηθεί πιο ευτυχισμένα από άλλα. Γιατί; Κανείς δεν ξέρει! Δεν μπορεί να ευθύνονται μόνο τα γονίδια ή οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, γιατί αν ήταν έτσι, τότε όλα τα αδέλφια που ζουν μαζί και μοιράζονται τους ίδιους γονείς, θα έπρεπε να έχουν τα ίδια επίπεδα αισιοδοξίας και ικανοποίησης - και αυτό απλά ΔΕΝ συμβαίνει. Όχι πείτε μου... Αλήθεια τώρα, ξέρετε εσείς κανένα τέτοιο «περιστατικό»;

Πάντως, ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία μας, τα καλά νέα είναι ότι (ναι!) είναι δυνατόν να βελτιώσουμε τα επίπεδα ευτυχίας μας.

Πάμε στο επιστημονικό κομμάτι τώρα...

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι, μόλις φτάναμε στην ενηλικίωση, οι εγκέφαλοί μας είχαν ήδη οριστικοποιηθεί, άρα «αδυνατούσαν» να αλλάξουν - παρά μόνο προς το χειρότερο. Παρόλα αυτά, η πρόοδος στις τεχνικές νευροεπιστήμης και σάρωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου έδειξε διαφορετικά αποτελέσματα. Γνωρίζουμε, πλέον, ότι μπορούμε να «ξαναδημιουργήσουμε» το μυαλό κατά τη διάρκεια της ζωής μας ως αποτέλεσμα τού τι κάνουμε και του πώς σκεφτόμαστε.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ενώ σαρώνουν τον εγκέφαλο κάποιου, εάν του ζητήσουν να σκεφτεί κάτι εξαιρετικά χαρούμενο, παρατηρείτε μια άμεση έκρηξη δραστηριότητας στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την καταγραφή της ευτυχίας και της ευημερίας. Κατά συνέπεια, πολλοί νευροεπιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι είναι στο χέρι να είμαστε ευτυχισμένοι αφού, αν επίτηδες προσπαθήσουμε να κάνουμε χαρούμενες σκέψεις μπορούμε να «χτίσουμε» καινούργιες «συνδέσεις» σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι του εγκεφάλου και να το «ασκήσουμε» με τον ίδιο τρόπο - ας πούμε - που θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την σωματική μας κατάσταση τρέχοντας διάδρομο. Με άλλα λόγια, με την επανειλημμένη εστίαση στα θετικά συναισθήματα και τα γεγονότα, μπορούμε να «νιώθουμε ευτυχείς».

Λοιπόν, η επιστήμη λέει ότι μπορούμε να αλλάξουμε, πράγμα που είναι πολύ συναρπαστικό. Εμείς, με τη σειρά μας, σας δίνουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο ευτυχισμένοι:

1. Παρατηρήστε πότε είστε χαρούμενοι. Κάθε μέρα, γράψτε 5 θετικά πράγματα που συμβαίνουν και προπαθήστε να τα συσχετίσετε με το τι συνέβη πριν και έπειτα από αυτά. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να χτίσετε μια "συνήθεια ευτυχίας" και θα σας κάνει να θέλετε λιγότερο να ασχοληθείτε με τα πράγματα που πηγαίνουν στραβά.

2. Τρώτε υγιεινά και φροντίζετε να ασκείστε. Βασικά, οτιδήποτε ωφελεί το σώμα σας είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλό σας. Επίσης, όταν φροντίζετε τον εαυτό σας διατηρώντας τον ενεργό και τρώγοντας καλά, στέλνετε στον εαυτό σας ένα σημαντικό πνευματικό μήνυμα, το οποίο είναι ότι «το αξίζετε»!

3. «Τροφοδοτήστε» την ψυχή σας. Βασικά, όλοι πρέπει να βρούμε τρόπους που μας βοηθούν να "απομακρυνθούμε" για λίγο από το περιβάλλον μας, ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε νέα προοπτική για τη ζωή και τα προβλήματά μας. Κάποιοι βρίσκουν αυτό τον τρόπο μέσα στη μουσική, άλλοι στην ύπαιθρο, στη θάλασσα ή στις βόλτες στην πόλη. Μάθετε τι «δουλεύει» για εσάς. Και να το κάνετε τακτικά.

4. Γίνετε εθελοντές. Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλτρουιστές άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από όσους πάντοτε βάζουν πρώτο τον εαυτό τους.

5. Μην πιστέψετε ποτέ ότι η ευτυχία σας οφείλεται σε κάποιον άλλον. Εάν το κάνετε θα έχετε πάντοτε την ανησυχία ότι θα καταστραφείτε και θα διαλυθείτε αν αυτή η σχέση πάει στραβά. Φυσικά, το να έχουμε κάποιον ο οποίος μας κάνει ευτυχισμένους είναι εκπληκτικό και πολύ καλό για το σώμα και την ψυχή μας αλλά το να πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι απόλυτα εξαρτημένη από αυτόν ή αυτήν είναι λάθος. Η ευτυχία σας οφείλετε αποκλειστικά και μόνο στον εξής έναν: εσάς!

6. Βλέπετε συχνά τους φίλους σας. Ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την οικοδόμηση της ευτυχίας. Για να μην αναφέρω ότι είναι καλό και για τη σωματική σας υγεία. Α, και κάτι σημαντικό: Καλύτερα να τους βλέπετε στ' αλήθεια τους φίλους σας, να μοιράζεστε ένα ποτό ή ένα φαγητό μαζί τους και όχι να... τσατάρετε συνεχώς μέσα από τα social media! Γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι πραγματική επικοινωνία - επομένως ούτε αληθινή ευτυχία.

Αν όλα αυτά τα επιστημονικά δεν σας έπεισαν, τότε μια δοκιμή θα σας πείσει!

© 2017 Ma-damme.com
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε